Únos nevesty: áno alebo nie?

Únos nevesty bol je symbolom odlúčenia dievčaťa od rodičov a prechodu k novému životu. Jeho tradícia siaha na Balkán. V Rumunsku sa únosy neviest neviest praktizujú dodnes, a to nielen jednotlivo, ale rovno hromadne. Unesené nevesty sa so svojimi únoscami zhromaždia pri Víťaznom oblúku v Bukurešti, ktorý je replikou slávneho parížskeho Arc de Triomphe. Tu sa nevesty zabávajú a tancujú, až kým si po ne neprídu ich manželia. Samozrejme, podľa tradície žiadajú svadobčania od ženícha za nevestu výkupné, väčšinou peniaze či alkohol.

Únos nevesty závisí od svadobných hostí, no v každom prípade by sa mal uskutočniť pokojne, bez problémov a zábavne. Únos môže nepriaznivo ovplyvniť svadbu, pretože počas neho mladomanželia na dlhší čas opustia svadobnú hostinu podobne ako aj mladí hostia, ktorí celý únos organizujú. Tým pádom ostatní hostia, ktorí ostanú v sále sa do zábavy ťažko zapájajú a môžu sa kvôli tomu aj uraziť. Komplikácie môže narobiť aj zlé načasovanie (napríklad pri podávaní jedla, počas príhovoru nejakého svadobného hosťa) alebo prípadný nesúhlas ženícha, ktorý odmietne hľadať unesenú nevestu.

Ukradnutie nevesty by sa malo odohrať podvečer a nemalo by trvať dlhšie ako jednu hodinu. Nevesta by nemala byť unesená ďaleko, úplne stačí, ak bude vo vedľajšom bare alebo diskotéke, aby ju ženích rýchlo našiel. Ženích by mal byť navigovaný, kde ju má hľadať. Keď ju nájde, tak ju musí vykúpiť.

Už je na Vás, ako sa rozhodnete, či budete trvať na únose, alebo ho radšej vynecháte. Prajeme Vám, aby Vaša svadba a prípadný únos nevesty prebehli bez komplikácií, bez nepríjemných prekvapení a aby ste si svoju svadbu užili, a nielen Vy, ale aj ostatní hostia, svadobčania.

Najnovšie články

Najnovšie komentáre

Archív

Kategórie

Autor:

Buď prvý, kto napíše nejaký komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *