S úctou spomíname …

Dnes takmer každý z nás pôjde na cintorín uctiť si drahých zosnulých. Oživiť vzácne spomienky, ktoré rok čo rok blednú a stávajú sa prchavejšími.

1. novembra slávime sviatok Všetkých svätých, na ktorý 2. novembra nadväzuje deň Spomienky na všetkých zosnulýchDušičky. Spomíname si na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Tento deň je pre nás smutnou spomienkou na odchod blízkeho človeka z tohto sveta.

Zhromažďujeme sa okolo hrobov svojich príbuzných, ktoré sú vyzdobené vencami a kvetmi, horia na nich sviece. Vence a kvety vyjadrujú úctu a uznanie životu tých, ktorí už nie sú medzi nami. Kríž – znak utrpenia a smrti – sa stal znakom víťazstva v Kristovom zmŕtvychvstaní.

Nastal čas, keď viac ako inokedy myslíme v modlitbách na svojich drahých zosnulých a prosíme za ich duše. Vždy, keď strácame milovanú osobu, uvedomujeme si vlastnú zraniteľnosť. Vtedy si v mysli preberáme, ako konáme v živote. Čo by sme mohli urobiť lepšie, v čom by sme sa mali úplne zmeniť. Uvedomujeme si, že máme ešte čas. Ale koľko? Možno rok, mesiac, týždeň či deň a možno už iba hodinu. Nevieme …

Cintoríny ožívajú, my tíško spomíname.

Najnovšie články

Najnovšie komentáre

Archív

Kategórie

Autor:

Buď prvý, kto napíše nejaký komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *