Dilema, koho pozvať na svadbu a koho nie?

Dilema, ktorú rieši asi každý, kto plánuje svadbu. Ľudia z mesta presne vedia, koho pozvať a koho nie. Inak sú na tom dedinčania, ktorí majú blízke vzťahy s rodinou. Jednému postačí úzky kruh rodiny, iný chce pozvať celú 100 člennú rodinu. Svadba je drahá záležitosť, preto treba zvážiť, či sa oplatí investovať radšej do kvality alebo kvantity. Najradšej by Ste pozvali každého, a to sa, samozrejme, nedá.

Veľké svadby s dostatočnými financiami problém nemajú. Mladých, ktorí sú ochotní sa pre svadbu zadlžiť je veľmi málo, preto v dnešnej dobe svadbu radšej odkladajú. Potrebné je si uvedomiť, že každý pozvaný hosť niečo stojí. Pokiaľ financie riešia rodičia nevesty a ženícha, selektovanie hostí ponechajte im. Ale keď svadbu financujete Vy, skúste sa z tejto veľkej dilemy vymotať rôznymi spôsobmi. Pri výbere hostí rozmýšľate asi nasledovne:

  • týchto mám rada, máme blízke vzťahy – blízka rodina a priatelia
  • týmto chcem odvďačiť
  • týchto som dlho nevidela
  • týchto musím pozvať

Vzdialená rodina = najväčšia dilema. Určite by Ste nemali svojich vzdialených príbuzných pozývať iba kvôli tomu, že sa to patrí. Ak Ste sa naposledy videli pred piatimi rokmi, tak odpoveď je jasná.

Ak niekoho skutočne chcete vidieť, ale financie Vám nedovolia alebo Ste sa rozhodli pre malú svadbu v kruhu najbližších, porozmýšľajte nad alternatívou, napríklad po svadbe ich pozvite na obed či večeru.

Pozvať niekoho len preto, lebo inak by sa urazil. Rozlúsknuť sa Vám ju možno nepodarí, ale možno pomôže, ak si premietnete niekoľko scenárov, aké prípadne následky by malo „nepozvanie“ tejto osoby na vaše priateľstvo alebo rodinné vzťahy.

Za posledné roky Ste boli na rôznych svadbách a teraz konečne prišiel rad aj na Vašu. Skáčete od radosti až do chvíle, keď si prerátate, koľko ľudí teraz „musíte pozvať“. Ale nemusíte! Samozrejme, dobré mravy hovoria, že ak Vás pozvali, mali by Ste aj Vy ich …

Nový kolega, kolegyňa, noví susedia, ľudia, ktorými spolupracujete … svadba nie je vhodné miesto, aby ste ich lepšie spoznali a medzi ostatnými by sa cítia tak trochu odrezaní. Preto ich radšej nepozývajte a oznámte im, že to bude skôr rodinná svadba.

Pozvať najbližších, najbližšiu rodinu, kamarátov a ich partnerov, deti … Ak nedáte pozor, ani tá najužšia rodina sa nedokáže zmestiť do dvoch autobusov.

Najnovšie články

Najnovšie komentáre

Archív

Kategórie

Autor:

Buď prvý, kto napíše nejaký komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *