Základné svadobné povery – svadobné šaty, ich farba a šperk

Tradície a zvyky zohrávajú dôležitú úlohu pri uzatvorení manželstva aj v dnešnom ubehanom svete. V deň svadby každá nevesta by mala mať niečo nové, niečo staré, niečo požičané a niečo modré. Niektorí sa podľa nich riadia aj dodnes, iní sa nechali týmito poverami inšpirovať. Ako ich vnímate Vy? Majú pre Vás povery význam alebo ich vôbec nedodržiavate?

Už niekoľko storočí sa rozpráva o troch pravidlách pri výbere svadobných šiat.

Prvým hlavným pravidlom je farba. Biela bola použitá už v roku 1150. Nevesty si ju veľmi obľúbili. Sú symbolom čistoty, panenstva, preto bolo v minulosti nepredstaviteľné, aby boli nevestine šaty inej farby. Podľa tradície svadobné šaty by nemali byť kombinované s tmavými farbami, pretože tie prinášajú negatívnu energiu a agresivitu v manželstve. Ale aj napriek tomu sú populárne klasické biele šaty doplnené tmavou čipkou alebo saténovou stuhou.

Druhým dôležitým pravidlom je výber šperku. Traduje sa, že perly prinášajú nešťastie, slzy a smútok do manželstva. Napriek tomu sa považujú za najkrajšie klenoty, aké môže žena vlastniť. Ich krása je očarujúca, preto málokto im vie odolať.

perla
Perla

Do tretice sa traduje, že nevesta by si svadobné šaty nemala šiť sama. Manželstvo dlho nevydrží lebo si „zašíva“ cestu ku šťastiu. A naopak, keď krajčírka v deň svadby na šatách dokončí posledný detail, prináša to šťastie do manželstva.

Nie sme rovnakí, niekto na povery verí a iný sa im smeje. Šťastné manželstvo najviac ovplyvní to, ako dobre sa k sebe hodia mladomanželia, ako dokážu tolerovať chyby a ako veľmi sa milujú. Ak majú dobrý vzťah a majú sa radi, tak žiadnej povere sa nepodarí im to šťastie a lásku zničiť.

Najnovšie články

Najnovšie komentáre

Archív

Kategórie

Autor:

Buď prvý, kto napíše nejaký komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *