Priebeh svadobného dňa

Prišiel Váš vysnívaný a do detailov plánovaný svadobný deň. Tento svadobný deň je výnimočný a jedinečný, preto priebeh celého dňa zostaví a naplánuje mladomanželský pár.
Harmonogram môže byť napríklad aj nasledovný:

RANNÉ HODINY A DOPOLUDNIE

– príchod fotografa, kameramana, vizážistky a kaderníčky (alebo príchod nevesty na líčenie a tvorbu svadobného účesu)
– vyzdvihnutie svadobnej kytice, svadobného pierka pre ženícha a kytíc pre svadobné mamky a družičky
– obliekanie svadobných šiat
– odobierka nevesty, poďakovanie rodičom, súrodencom a krstným rodičom


OBRAD

Svadobný obrad je kľúčový bod celej svadby. Na mieste obradu – v kostole alebo na úrade – sa zhromažďujú hostia. Skontroluje sa, či prstienky sú v poriadku. Keď už všetci pozvaní sedia na svojich miestach, príde očarujúci moment – prichádza najkrajšia nevesta a najšťastnejší ženích.

Nasleduje svadobný obrad – cirkevný alebo civilný. Jedinečná a len Vaša chvíľa, ktorú si budete pamätať na večnosť. Cirkevný obrad v kostole je dlhší, najmä ak je spojený s omšou a trvá cca. 1 hodinu. Civilný obrad je o dosť kratší, trvá cca. 20 minút.


ÁNO

… aj je to tu! Nevesta so ženích vyslovia svoje najdôležitejšie „ÁNO“. Sľubujú vernosť, lásku a porozumenie do konca života. Vymenia si prstienky a ich nekonečnú lásku spečatia prvým manželským bozkom.

Po obrade mladomanželia sa môžu tešiť na gratulácie svedkov, svadobných hostí a na voňavé kytice. Rodina a priatelia vyjadrujú svoje blahoželania a priania novomanželom, želajú im všetko najlepšie do nového spoločného života. Gratulanti sú potom pohostení svadobnými koláčikmi, slaným a sladkým pečivom a nápojom.

FOTENIE

Svadba je jednou z mála udalostí v živote, na ktorej sa stretne celá rodina. Preto je aj skvelou príležitosťou na skupinové fotenie s rodinou, svadobnými hosťami a priateľmi.

Svadobný deň si skomplikuje svadobný pár, ak si exteriérové alebo ateliérové fotenie nechá až po svadobnom obrade. Preto mladomanželia absolvujú fotenie už väčšinou deň pred svadbou alebo po svadbe.

SLÁVNOSTNÉ POHOSTENIE

Po obrade svadobní hostia sa presunú na miesto konania svadobnej hostiny. Všetci zúčastnení sa zhromaždia v sále. Personál hotela, reštaurácie alebo kultúrneho domu privíta mladomanželov. Nasleduje rozbíjanie taniera a zametanie črepov, slávnostný prípitok a prenesenie nevesty cez prah. Každý hosť si nájde svoje miesto. Po predjedle a polievky sa prvým tancom mladomanželov zahajuje zábava. Nasledujú prvé tanečné kolá s rodičmi, krstnými rodičmi a ostatnými hosťami.

KRÁJANIE SVADOBNEJ TORTY

Po trojchodovej večeri od 20.00 do 22. 00 je voľná zábava, rôzne hry, tombola, sťahovanie podväzku, hádzanie kytice, metlový tanec a iné tancovačky. Okolo 22.00 prebieha krájanie svadobnej torty. Najprv tortu ochutná nevesta a potom ponúkne ženíchovi.


VOĽNÁ ZÁBAVA A ČEPČENIE

O polnoci je čepčenie nevesty – premena dievčiny na vydatú ženu. Po začepčení nevesty nasleduje redový tanec. Je to vynikajúca príležitosť pre novomanželov na získanie nejakých peniažkov navyše. Redový tanec tancujú buď obaja mladí alebo len nevesta. Pointou celého zvyku je, že všetci hostia zaň musia zaplatiť.

Čepčenie a redový tanec patria k najrozšírenejším svadobným zvykom, ktoré sa používajú dodnes. I keď sa jeho forma zmenila a čepiec nahradila napr. šatka, funkcia a význam ostali nezmenené.


Po redovom tanci sa mladomanželia prezlečú do pohodlnejších šiat a zábava pokračuje do rána.

Prinášame Vám farebnú infografiku aj na stiahnutie:

002

Najnovšie články

Najnovšie komentáre

Archív

Kategórie

Autor:

Buď prvý, kto napíše nejaký komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *