Niečo modré – svadobný podväzok

Svadobný podväzok je neoddeliteľnou súčasťou výstroja nevesty. Je symbolom túžby a ochrany a viaže sa k nemu viacero zvykov. Má ochraňovať nevestu a priniesť šťastnú budúcnosť. Podväzok sa nosí vždy na ľavej nohe.

Svadobný podväzok - biely
Svadobný podväzok – biely
Svadobný podväzok - modrý
Svadobný podväzok – modrý

Podväzok si môže nechať nevesta pre súkromie svadobnej noci alebo ho na svadobnej hostine ženích dáva dole z nohy nevesty bez použitia rúk a odhadzuje ho medzi slobodných mládencov. Kto podväzok chytí, tak sa do roka a do dňa ožení.

Tento „americký zvyk“ sa u nás postupne udomácňuje. Tradícia hádzania podväzku sa viaže pravdepodobne k Francúzsku štrnásteho storočia. Stredovekí francúzski svadobní hostia verili, že kúsok nevestinej róby im prinesie šťastie. Hostia by to z nevesty veru aj strhli a preto na svoju obranu im ona sama začala hádzať svoj podväzok. Kedysi sa verilo, že muž, ktorý dal svojej milej podväzok inej nevesty, si tým mohol zaručiť jej vernosť. Teraz sa podväzok hádže slobodným mládencom pre šťastie a traduje sa, že šťastný mladík, ktorý chytí podväzok, bude ďalší ženích v poradí. Hostia sa väčšinou zabávajú na tom, ako ženích a nevesta pri tejto akcii pôsobia. Zvyčajne si nevesta sadne na stoličku, ženích pokľakne a zubami sa snaží stiahnuť podväzok z nohy nevesty. Nevesta môže taktiež stáť a nohu vyložiť na malú stoličku. Keď sa ženíchovi podarí stiahnuť podväzok, je obdarený potleskom.

Prípadne sa môže podväzok aj vydražiť. Takto vydražený podväzok prinesie zopár peniažkov navyše do mladomanželskej pokladnice.

Najnovšie články

Najnovšie komentáre

Archív

Kategórie

Autor:

Buď prvý, kto napíše nejaký komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *