Sviatok svätého Valentína

14. február, sviatok sv. Valentína. Každý z nás potrebuje lásku, bozky, objatia, ktoré v nás prebúdzajú tie najkrajšie pocity. Deň, keď toho druhého milujeme o niečo viac. Ten, kto si myslí, že je to americký sviatok, je na veľkom omyle, pretože všetky cesty vedú do Ríma.

Valentín kedysi

Deň sv. Valentína nesie v sebe prvky kresťanskej a starorímskej tradície. Ale kto bol sv. Valentín? Podľa jednej legendy Valentín (alebo Valentinus) bol kňaz, ktorý slúžil v Ríme za vlády cisára Marka Aurélia Claudia. Cisár sa rozhodol zakázať mladým mužom sobáše, pretože si myslel, že slobodní muži sú lepší bojovníci a ženatí muži nepodávajú dobré výkony na bojisku. S týmto rozhodnutím Valentín však nesúhlasil a tajne sobášil mladých milencov. Preto ho cisár Claudius odsúdil na smrť. Pred svojou popravou Valentín prinavrátil zrak a sluch dcére svojho žalárnika a mladí sa do seba zamilovali. Astéria, dcéra žalárnika v deň jeho popravy mu poslala list, v ktorom napísala: „staň sa mojím, Valentín!“ Valentín jej odpísal, bol to milostný list, v ktorom jej vyznal lásku a zakončil ho slovami: „s láskou, tvoj Valentín“.

Poprava Valentína sa odohrala 14. februára, niekedy v rozpätí rokov 269 – 273 po Kr., najprv ho zbičovali, potom ho ukameňovali a nakoniec sťali. Bola to krutá poprava a mala byť výstrahou pre všetkých, ktorí by sa postavili proti zákonom ríše. Valentín bol pochovaný pri druhom míľniku na Via Flaminia.

Sviatok sv. Valentína sa začal oficiálne sláviť v katolíckej cirkvi oveľa neskôr, zaviedol ho pápež Gelasius I. až 14. februára roku 496.

Keď opustíme legendy, dozvieme sa, že pápež Gelasius I. o živote svätého Valentína veľa nevedel. Hľadal len náhradu za pohanské sviatky luperkálií, ktoré oslavovali 15. februára. Sviatkom lupercalia Rimania oslavovali vlčicu, ktorá odchovávala zakladateľov mesta, Romula a Rema. Vtedy oslavovali aj dni bohyne plodnosti Juna. Tieto sviatky boli spájané s bujarými orgiami, preto ich cisár Augustus a aj pápež Gelasius I. zakázal.

Hromadné svätovalentínske pozdravy sa začali vyrábať až v 19. storočí. Tohto sa chytili obchodníci a začali ponúkať valentínske kvety, sladkosti, hračky a rôzne iné darčekové predmety.

Valentín dnes

Sviatok zamilovaných k nám začal prenikať v 90. rokoch. Zavítal k nám veľkou pompézou a gýčovými darčekmi. Pulty a regále sú plné sladkosti, plyšových hračiek, kytíc a všelijakých iných nezmyselných darčekov.

Nie všetci sú za to, aby sa láska preukazovala iba v ten jeden deň v podobe srdiečok, bonboniér alebo drahých wellnes pobytov. Lásku by sme mali prejavovať celý rok, láska by mala byť na každodennom poriadku. Nech Valentín každý deň býva …

Najnovšie články

Najnovšie komentáre

Archív

Kategórie

Autor:

Buď prvý, kto napíše nejaký komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *