Organizovanie svadby – krok za krokom

Kedysi sa svadby organizovali do roka a do dňa od zásnub. V dnešnej dobe však to už neplatí. Páry sa do manželstva vstúpia aj o niekoľko rokov neskôr. Na organizácii svadobného dňa si však dá záležať každá nevesta.

1. KEDY a KDE?
Pri výbere termínu svadby zohrávajú dôležitú úlohu mesiace, čarovné dátumy, výročia a podobne. Od januára do apríla je málo svadieb, preto sa vtedy dá všetko ľahko zabezpečiť a zarezervovať. Naopak máj a september sú považované za svadobné mesiace.
Svadba narýchlo sa dá zorganizovať aj mesiac pred termínom sobáša. Vtedy však musíte vylúčiť cirkevný obrad, pretože o neho treba požiadať niekoľko mesiacov pred svadbou.
Takže ako prvý krok si treba určiť dátum a miesto svadby.

2. MALÁ alebo VEĽKÁ SVADBA
Spolu s nastávajúcim manželom (manželkou) dôkladne zvážte výhody a nevýhody týchto možností. Ale koho pozvať? Ťažká otázka! Počet svadobných hostí ovplyvní nielen výber miesta, množstvo jedla a nápojov, ale aj výšku svadobných nákladov.
Malá svadba býva len rodinnou oslavou a je neformálna. Sú pozvaní iba rodičia, krstní rodičia a súrodenci. Mnohé zbytočnosti (svadobné oznámenia, svadobné poháre a pod.) môžete vynechať. Svadobná hostina a všetky výdavky sú tak zredukované na minimum.
Veľká svadba je už finančne dosť náročná a na je prípravu je potrebná dlhšia doba. Svadby sú formálne a luxusné. Čím pompéznejšiu, bohatšiu a zložitejšiu svadbu chcete, tým viac času a hlavne peniaze si na jej realizáciu pripravte.

3. KOĽKO?
Potrebné je stanoviť si maximálnu sumu na svadbu. Preto je veľmi dôležitý svadobný rozpočet. Niektoré páry majú finančnú pomoc od svojich rodičov, iné použijú vlastné úspory alebo siahajú po pôžičke.
Rozšíril sa trend usporiadať DIY svadbu – „svadbu svojpomocne“. Internet je plný návodmi a príručkami na vlastnoručnú prípravu svadobných ozdôb, oznámení, menoviek na stôl, pohárov či drobných darčekov pre hostí. Týmto ušetríte financie, ktoré potom môžete minúť na svadobnú cestu.
Svadbu v réžii svadobnej agentúry často volia snúbenci, ktorí chcú vycúvať z vybavovania sobáša, ale aj puntičkári, ktorí ju potrebujú naplánovať do detailov. Okrem bežných výdavkov tu treba počítať s províziou agentúry.

4. FOTOGRAF, KAMERAMAN a HUDOBNÁ SKUPINA (DJ)
Ak si začnete vyberať svadobných dodávateľov, vždy si ich. Prečítajte si odporúčania, recenzie. Objednajte si ich služby, zaplaťte zálohu, aby ste mali istotu, že si termín pre Vás záväzne rezervovali.

wedding day
Wedding day

Keď už máte stanovený termín a miesto svadby, určený rozpočet, môžete rozmýšľať nad svadobnými nákupmi, šatami a drobnosťami. Počas organizácie svadby budete musieť veľa komunikovať, nielen s dodávateľmi, ale aj s pozvanými hosťami. Potrebujete preto poriadnu dávku trpezlivosti, aktívnu komunikáciu, aby Ste včas vyriešili všetky a problémy a nejasnosti.

Najnovšie články

Najnovšie komentáre

Archív

Kategórie

Autor:

Buď prvý, kto napíše nejaký komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *